Blog

8 dizájn tipp, hogy nagyobbnak érezd az erkélyedet

8 dizájn tipp, hogy nagyobbnak érezd az erkélyedet

Csinosítsd ki a tavaszi hónapokra az erkély, a terasz, a balkon néhány négyzetméterét!

Hamarabb itt lesz a tavaszi-nyári szezon, mint gondolnád, így itt az ideális idő, hogy felkészülj rá! Mondjuk azzal, hogy eltervezed az idei nyaralást, de hogy nem menjünk olyan messzire, ideje bespájzolni pár palack rozét a kellemes relaxáló estékhez és rendbeszedni a teraszt, erkélyt, balkont – szabadtéri nyugalmad csendes szigetét. 🙂 Hogy milyen teraszt? Oké-oké. Arról a 2 négyzetméteres izéről beszélünk ott a nappalid végében, ahová besüt a nap és olykor beesik az eső, és ahová kipakolsz mindent, ami útban van bent, tudod! 😉

Mondjuk a tippeket, hogyan hozhatod ki a maximumot az erkélyből!

Komolyra fordítva a szót, függetlenül attól, hogy egy zsúfolt lakótelepen, vagy egy nagy kertes házban élsz, ha van egy pár négyzetméternyi zug a szabad levegőn, biztosan berendezted már pihegőnek – vagy szeretnéd. Nehogy azt gondold, hogy néhány négyzetméteren nem lehet csodát alkotni!

1. Ülőhelyek
Nem számít, valójában mennyire kicsi a szabadtéri terület, ha nem tudsz ülőalkalmatosságot betenni, már oda a pihenés érzése és nem fogod tudni kihasználni a hely előnyeit. Válassz a klasszikus kávézó bútorokból: egy kedves kis asztal két székkel máris romantikus helyszínné változtatja az egészet!

 

8 dizájn tipp, hogy nagyobbnak érezd az erkélyedet

 

2. Oázis
Pakold tele csodás növényekkel! A növények életet, energiát és színt visznek a kültéri helyekbe, ez az egyik legpraktikusabb dizájn tipp, ha kis terek berendezéséről, otthonossá tételéről van szó, szívesen alkalmazzuk mi is a Garden Life-nál! Válogass össze egy csokrot a kedvenc virágaidból, rakj egy polcra pár cserepes növényt – a kedvenceink a páfrányok, segítségükkel megalkothatod a saját álomoázisodat a balkonon! 🙂
A növényekkel körbevenni magad nem csak egészséges a testnek és a léleknek, hanem szuperkomfortossá teszi a teraszt. Már egyetlen cserepes növény is csodákat művel, próbáld ki!

 

8 dizájn tipp, hogy nagyobbnak érezd az erkélyedet

 

3. Világítás
Hiszed, vagy sem, nagyon fontos elem. A kis terek megvilágításakor nem mindegy maga a fényerő sem, de annál sokkal nagyobb szerepe van, hogy mivel és honnan világítod meg. A leginkább helytakarékos a fali lámpa, ami szórt fényének köszönhetően meghittséget varázsol. Ha hangulatosabbá tennéd, használj mini lampionokat! Már fillérekért kaphatsz LED-es fényfüzéreket. Ha igazán szépet szeretnél, használd a hagyományos mécsestartókat és a finom gyertyákat. Annál romantikusabb úgysem létezik.

 

8 dizájn tipp, hogy nagyobbnak érezd az erkélyedet

 

4. Multifunkcionális kiegészítők
Ha egy picivel nagyobb tered van, és előfordulhat vendégsereg is nálad, a legpraktikusabb egy mini zsúrkocsi beszerzése asztal gyanánt. Nemcsak a poharak elhelyezésére alkalmas, hanem tárolhatsz benne ezt-azt ;), csupa hasznos party-holmit, és nem utolsósorban pompásan elfér rajta a zenelejátszó, vagy a hangfal is!

 

8 dizájn tipp, hogy nagyobbnak érezd az erkélyedet

 

5. Praktikum és kényelem
Ha korlátozott a hely, akkor ezt mérlegeld: egy kültéri kanapén lehet enni, de egy kávézószéken nehéz elheveredni! Ha egy relaxbútor mellett döntesz – legyen az kerti kanapé, kerti karosszék, kerti függőágy, vagy akár babzsákfotel, tedd az egyik sarokba, így középen nagyobb teret szabadíthatsz fel. Ha nő a térérzeted, nagyobbnak érzed a kis kültéri birodalmadat!
Használd a textileket: lenge hangulatfüggönyök, párnák, takarók mind-mind harmóniát visznek a környezetbe, otthonosabbá teszik azt.

 

8 dizájn tipp, hogy nagyobbnak érezd az erkélyedet

 

6. Optikai illúzió
Csalj a színekkel! Hiszed, vagy sem, a fehér csodákat tesz! Egy kis teret érdemes totál fehérre festeni, a bútorokat és kiegészítőket is fehérben, vagy világos árnyalatokban beszerezni. Fehér teraszgarnitúra, fehér és világos párnák és függönyök megteszik a kívánt hatást. Ha van falfelület, akassz rá egy kellemes kerettel körbevett tükröt, az is optikailag növeli a teret.

8 dizájn tipp, hogy nagyobbnak érezd az erkélyedet

 

7. Kiegészítők
Szőnyeg, szőnyeg, szőnyeg. Már annyiszor elmondtuk, nem győzzük ismételni: használj bátran kültéri szőnyeget. A kültérre tervezett szőnyegek tökéletesen időjárásállóak, ne úgy képzeld el, mint egy benti használatra való darabot. Ezek strapabírók, kevésbé koszolódnak, nem kényes anyagból készülnek, napfényállók, vízállók. És isteni színekben és mintákban elérhetők! Ha még merészebb vagy, tegyél le műfüvet, csodásan fest. Úgyis mezítláb mászkálsz állandóan, hát nem kellemesebb egy szőnyegre kilépni, mint a betonra?

8 dizájn tipp, hogy nagyobbnak érezd az erkélyedet

 

8. Rend a lelke mindennek!
Utolsó, mégis legegyszerűbb tanácsunk: ne lomosnak használd az erkélyt. Ha tárolóként is muszáj, akkor használj formás kültéri tárolókat erre a célra, már mindenféle anyagban és formában találsz kedvedre valót. A lim-lomok, csetreszek és mindenféle tárgy, ami bent útban van, megakadályoz abban, hogy pihenőhelyet alakíts ki. A japán térrendezés alaptézise is a rend. Ha rend van, akkor tud szépen áramolni az energia. Szóval dobj ki mindent, ami felesleges. A lakókörnyezeted egyetlen néhány négyzetméteres saját kültéri területét ne herdáld el ilyenekre.Tudod, a pihenés fontos. És minél elfoglaltabb az ember, annál fontosabb!

8 dizájn tipp, hogy nagyobbnak érezd az erkélyedet

8 dizájn tipp, hogy nagyobbnak érezd az erkélyedet