Blog

10 praktikus tanács kerti bútor vásárláshoz

10 praktikus tanács kerti bútor vásárláshoz

Most, hogy több időt tudsz otthon tölteni, szomorúan szemléled, milyen lehangolóan néz ki a kerted? Mindannyian csodás teraszra és kültéri pihenőre vágyunk, ahol elfelejthetjük a napi stresszt, ahol kikapcsolódhatunk, feltöltődhetünk.

De fontos megjegyezni, hogy a tökéletes terasz nem csak azon múlik, hogy ‘jól nézzen ki’ egy bútor, bizony a minőség is fontos, hiszen nem olcsó darabokról van szó. Kerti bútort sem 1 évre vásárolunk, így nagyon fontos, hogy időtálló legyen minden darab, hogy évek múltán is azt érezzük, megérte az árát.

Most megosztjuk veled, miket kérdezünk a hozzánk ellátogató vásárlóktól, milyen szempontokon keresztül tudjuk számukra kiválasztani az ideális kerti bútorokat és kiegészítőket. Olvasd el az általunk összegyűjtött szempontokat, hogy körültekintően választhasd ki te is a megfelelő bútorokat a kertbe, erkélyre, teraszra.

Garden Life Outdoor Living – ‘Moments’ Lounge és ‘Peacock’ Lounge fotel

1. Határozd meg, mire fogod elsősorban használni a teraszt

Persze fordítva is igaz: az, hogy milyen kültéri bútort választasz, meg fogja határozni azt, hogy mire fogod leginkább használni.

Akik szeretnek kint sütögetni, vagy grillpartykat rendezni a kertben, fontos, hogy legyen asztal a kiválasztott garnitúrához. Azok a családok, akik inkább pihenésre, napozásra fogják használni a kültéri területet, inkább kanapét, vagy kényelmes sarokgarnitúrát válasszanak, hiszen főképp a relaxálás a cél.

Élénk társasági élethez pedig fontosak a bárszettek, valamint olyan pontok, amit körbevehet a társaság: pl. tűzrakóhelyek. Ugyanígy praktikus lehet néhány kínáló asztal is az italoknak és a snackekhez.

Garden Life Outdoor Living – ‘Endless’ kerti étkezőgarnitúra

2. Mérd le pontosan a területet

Az egy dolog, hogy mire vágysz, de van hozzá elegendő tered? 🙂Garden Life - 'Amaze' kerti asztal

Egy óriás étkezőasztal befér a teraszra? Ha nem, akkor több kisebbel érdemes megoldani, amelyek ügyesen kombinálhatók.

 

Ha nagy tér áll rendelkezésedre, érdemes különböző zónákra felosztani: egyet a relaxáláshoz, olvasáshoz, egy másikat a társasági élethez, ahol kényelmesen szürcsölgethetitek az Aperol Spritzet. És persze ahol gyerekek is vannak, érdemes számukra is elkülöníteni egy helyet, ahol lehet nekik is saját birodalmuk.

A saccolás ilyenkor nem elég. Fontos, hogy pontosan lemérd, mennyi hely áll rendelkezésedre, így biztos, hogy pontosan passzol majd a környezethez minden bútor, amit kiválasztasz.

3. Vedd figyelembe az időjárást

Garden Life Outdoor Living – Kerti bútor védőtakarók

Garden Life Outdoor Living – Kerti bútor védőtakarók

Általában milyen idő van ott, ahol laksz? Milyen fekvésű a kert, a terasz? Ez segíthet kiválasztani a számodra ideális kerti bútor anyagát.

Esős, vagy inkább száraz az idő? Szeles a hely, ahová tervezed a kerti bútorokat? Hogy mindez miért fontos? Azért, mert ha pl. szeles a terasz, akkor feltételezhetően hamarabb lesz poros a bútor, ésszerű hát olyat választani, amit egyszerűen tisztíthatsz. Ha csapadéknak kitett helyre kerülnek a bútorok, olyat válassz, amely vízlepergető, gyorsan szárad, vagy szerezz be a bútorhoz minőségi bútortakaró fóliákat.

4. Válassz hozzá megfelelő árnyékolót

Hiába az ideális, napfényes kert, ha nem gondoskodsz árnyékolókról, napernyőkről, a forró nyári napokon használhatatlanná válik a teraszod nélkülük.

Garden Life Outdoor Living – Brustor pergola B150XL

Garden Life Outdoor Living – Brustor pergola B150XL

A kerti bútorok minőségüket tovább megőrzik, ha nincsenek kitéve szélsőséges időjárási körülményeknek – ide tartozik a tűző nap, a csapadék, de akár a szél is. Ezek figyelembevételével érdemes teraszárnyékolót választani. Kínálatunkban a könnyen mozdítható napernyőktől a vitorlákon át a fenséges luxuspergolákig mindent megtalálsz, számtalan színben, anyagban.

Medence mellé érdemes különálló napernyőt választani, hiszen könnyen mozgatható, oda helyezhető, ahol épp árnyékra vágyunk.

Ha pergolát választunk, az közvetlenül kapcsolódik a házhoz, így azt a hatást kelti, hogy a teraszunk is a ház része, gyakorlatilag időjárástól függetlenül tartózkodhatunk a teraszon, hiszen a pergolák által védve vagyunk a csapadéktól. A kis előtetők varázslatossá teszik a kültéri helyeket.

Ha kreatív megoldásban gondolkozol, a napvitorla az ideális megoldás.

5. A tartósság legyen prioritás

A kerti bútorok minden nap kint vannak, kitéve az esőnek, az extrém hőségnek és napsütésnek, a szeles időnek, a pornak és sok egyéb hatásnak, amely egy normál beltéri bútort tönkretenne elég hamar.

Garden Life Outdoor Living – ‘Amaze’ Lounge teakfa kerti garnitúra

Garden Life Outdoor Living – ‘Amaze’ Lounge teakfa kerti garnitúra

Ezért az, hogy a bútor minősége magas legyen, hogy tartós legyen, hogy időtálló legyen, elsődleges fontosságú.

Alumínium, rattan, polyrattan, műanyag és fa azok az alapanyagok, amelyek közül válogathatsz.

Az alapanyagokon túl a szerkezet is lényeges: ne végy pl. olyan fa kerti bútort, amely ragasztva van. A fa fajtája is fontos, a cédrus, vagy a vörös fenyő tökéletes. A legelterjedtebb és legnépszerűbb kültéri bútor fa alapanyag a teakfa. Erről külön bejegyzésben írtunk már.

Az alumínium a másik hosszú életű kültéri bútor alapanyag. Manapság már porszórt alumíniummal dolgoznak, és vékony műanyag réteggel bevont verzióval is találkozhatunk. Ezek mindig könnyű szerkezetek. Ha erős a szél a kertedben és nincs, ami felfogja, a könnyű bútorokat felkaphatja, így ilyen helyekre nem ezeket javasoljuk. Ha viszont fontos, hogy rakásolható legyen, hogy könnyen elpakolhasd, akkor ezt válaszd.

Sokat beszéltünk már a kültéri kiegészítőkről és ezúttal is kihangsúlyoznánk: nagyon sokat dob a látványon, hidd el! Kültéri szőnyeg választásakor fontos, hogy olyan anyagút keress, amely gyorsan szárad és amely nem fog megfakulni a napfénytől. Kifejezetten kültérre tervezett darabot válassz, mert ezek speciális anyagból készülnek és hosszú ideig ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

Garden Life Outdoor Living – ‘Net’ kerti székek

6. Vedd figyelembe a bútorok karbantartására, tisztítására fordítandó időt is

Nem elhanyagolható szempont, hogy 1-1 kerti bútor milyen gyakorisággal és milyen jellegű tisztítást és karbantartást igényel. Hiszen minden egyes négyzetcentiméter letakarítása bizony időigényes feladat. Ha nincs ilyesmire időd, olyan kerti bútort válassz, amely nem igényel sok törődést.

A fából készült kültéri bútorok nagy klasszikusok és remekül néznek ki, de rendszeres tisztogatást, pácolást igényelnek. Az alumínium szerkezetű, vagy műanyag bútorok nem igényelnek sok törődést az általános tisztán tartáson kívül. A polyrattan garnitúrák is főképp portalanítást igényelnek, strapabíró darabok.

Mindegyiket figyelembe véve, a legkevésbé a műanyagból készült kerti bútorok igényelnek törődést. Ezeket elég lemosni, nem kell őket újrafesteni, pácolni, kenegetni ápoló anyaggal, nem beszélve arról, hogy az összes típusból ezek a legkedvezőbb árú termékek.

Garden Life Outdoor Living – ‘Peacock’ Lounge magas hátú fotel

7. Győződj meg róla, hogy kényelmes a bútor, amit választasz

Egy terasznak csábítónak kell lennie, olyannak, amely vonzza az embert, aminek nem tud ellenállni. Egyértelműen a legfontosabb szempont a kényelem, ez nem is kétséges. Ha ügyesen és körültekintően keresgélsz, találsz olyat, ami extrakényelmes, mégis remekül néz ki.

Párnákkal, egyéb kiegészítőkkel még komfortosabbá tehetők a kerti bútorok.

Minden textília, amit kültéri bútorokhoz használsz, kifejezetten kültérre tervezett legyen. Ugyanis fontos, hogy strapabíróbb legyen egy normál anyagnál, és nem árt az sem, ha nem fakul ki a napfénytől, vagy ha gyorsan megszárad egy nyári zápor után.

A dupla napágyak és a függőszékek, függőágyak is nagyon népszerűek idén. Ha kikapcsolódásra, lustálkodásra vágysz, tökéletesek! Dobj rájuk néhány párnát és meglátod, több időt töltesz majd kint, mint bent! 😉

8. Maradj következetes a tervezésben

Nehéz elveszni a részletekben, de mindig azt javasoljuk a vásárlóinknak, kövesség stílusban a ház berendezési stílusát. Ha az interiőr rusztikus, akkor érdemes a teraszra is odaillőt választani, de ugyanígy egy futurisztikus beltérhez egy modern, minimál dizájnú kerti bútor passzol.

Ez sokat ad a látványhoz, ezáltal a teraszt tényleg a ház részének fogod érezni. Nem beszélve arról a fontos tényről, hogy a terasz már a nappalid része, ha a stílus megegyezik, ezt mindenki így fogja érezni, aki ellátogat hozzád.

Garden Life Outdoor Living – ‘Conic’ Lounge és kültéri kiegészítők

9. Vedd figyelembe a tárolási lehetőségeidet

Ha fedett a teraszod, akkor csak a bútorok téli védőtakarásáról kell gondoskodni, azonban ha a hűvösebb évszakokra el kell pakolnod, fontos, hogy olyan kerti bútort válassz, amit tárolni is tudsz, amikor nincsenek használatban.

A tároló, a garázs elegendő helyet tud biztosítani erre? Mielőtt belevágsz, gondold át ezt a szempontot is. Ha nem tudsz gondoskodni a téli időszakban a kerti bútorok védelméről, számolj rövidebb élettartammal esetükben.

10. Ne csak a kedvezményre hajts, vizsgáld meg, mi kapsz a pénzedért

A nálunk elérhető kerti bútorok mind a legmagasabb minőséget képviselik. Minden általunk biztosított kerti garnitúra és kiegészítő sokéves felhasználásra készült, termékeinkre garanciát vállalunk.

Garden Life Outdoor Living – ‘Onda’ étkezőgarnitúra

Garden Life Outdoor Living – ‘Onda’ étkezőgarnitúra

Az “olcsó húsnak híg a leve” mondás minőségi, évekre szánt termékek esetében különösen fontos! Ez nem jelenti azt, hogy magas minőségű terméket nem szerezhetsz be extra kedvezménnyel. Arról beszélünk, hogy sok esetben nem azzal jár a vásárló a legjobban, ha féláron vásárol meg egy terméket, ha 5-10 év távlatából vizsgálva újra meg kell majd vennie, mert nem lesz időtálló.

Mi inkább a kiegészítő szolgáltatásokban, évekre szóló garanciában, terméktámogatásban és árukapcsolásban hiszünk. Nem árulunk olyan terméket, amelyet mi magunk nem használnánk otthonunkban szívesen. Garantáljuk, hogy a Garden Life-nál vásárolt termékek a legmagasabb minőségi követelményeknek felelnek meg, ezek a termékek sokéves felhasználásra alkalmasak.

Tudjuk, hogy a magas minőség magasabb árral jár, de ilyen volumenű termékek esetén többéves időtartamban kell gondolkodni, ez egy praktikus befektetés.

A minőség a kulcs. A szétszakadt, elrepedt, rozsdás, rozoga, eltört kerti bútor balesetveszélyes, az élvezeti értéke jelentősen csökken, nem beszélve arról, hogy kidobott pénz. Légy körültekintő, mielőtt kültéri bútort vásárolsz. Alaposan nézz körül a piacon, ma már minden elérhető online, tudsz tájékozódni a rendelkezésre álló kínálatról.

Csak minőségi kerti bútort válassz!

Mindegy, milyen aktivitásra szánod, a jó minőség a kulcsa annak, hogy élvezetes legyen ez az időtöltés. Tanácstalan vagy? Segítünk! Minden ársávban tudunk számodra kiváló minőségű termékeket ajánlatni, amelyek hosszú évekre nyújthatnak megfelelő környezetet szeretteid számára a teraszon! 🙂

Ha nem tervezel kerti bútor vásárlást, olvasd el tippjeinket, hogyan varázsolhatsz oázist kis erkélyedből, milyen trükkökkel teheted lélekzetelállítóvá a teraszodat!